SZIMPLA BURGER és más

2015.01.23

Rozsos, fenyőmagos zsemlében szaftos szarvas húspogácsa, madársaláta, egy szelet paradicsom, erdei gombás ragu, tetején egy fürjtükörtojás. A zsemle kalapja somlekvárral van bélelve. Leírni is öröm! Vendégségben jártam a Szimplában.


Sokan vagyunk, akik az utóbbi években ritkábban mennek már az ikonikus romkocsma-veterán Szimplába. Kivéve az őstermelői piacra vasárnap! Este arrafelé több már a külföldi, mint a magyar. Persze nincs ezzel semmi baj, sőt. Én imádom a lila hajú, Marilyn Monroe fogsorú amcsi néniket kerülgetni, és gusztálni a helyes francia fiúkat. Mikor sokat jártunk mi is ide a barátokkal emlékszem a felejthetetlen, életmentő melegszendókra, amit az emeleten sütöttek frissiben. Jól felszívta, az a dolga. Persze nem lenne Szimpla a Szimpla, ha a szokásos kocsmaeledelnél ne vágyna többre. Reform van a Kertben! Bisztró fogások újratöltve.


Mázlista vagyok, hogy itt lakom a sarkon. Ebben a Kazinczy utcában benne van a világ! Mexicói, vietnami, thai, szerb, zsidó, török, japán, kóser pizzás, leves bár - hirtelen ezek ugrottak be az elérhető kajáldák közül. A Szimpla Háztáji magyaros konyhája pedig ott virít az utca közepén, kedves piros pöttyös ibrikjeivel. A korábbi információs pontból lett ez a kis étkezde. A konyha viszont a Szimplában van az emeleten, amiről kevesen tudnak. A szakácsok mesélték, hogy inkább a külföldiek járnak ide ebédelni. Igazuk van! Eszik a jó, megbízható őstermelőktől érkező alapanyagokból készült szezonális kaját.


A vasárnapi piacról veszik a Háztájisok az alapanyagot, a húsos és a tejes termelő hetente többször is szállít nekik. A Szimplások időnként szerveznek tanyavizitet is, ami nagyon menő. Micsoda bizalmi viszony lehetősége adatik meg! Hamarosan én is ellátogatok a dányi Fazenda farmra, ahol az Ecseri család folytat önellátó életmódot. Azt mesélték, hogy akár hónapokig is el tudnának élni, ha valamiért elzárná őket a természet. Még saját malmuk is van, az állatoknak való takarmányt is maguk termesztik. Ők is ott vannak vasárnaponként a piacon, és a Háztáji tányérjaiban is fellelhetőek az általuk termelt/készült alapanyagok.


A szezon fogásai


Béres Andi az egyik szakács itt, a hétfők papnője. Ez a főzelékes nap. Szerencsénkre Andi nem szereti a rántást, ezért a főzelék saját anyagával, illetve kukorica-keményítővel sűrít. Nagyon helyes. Kedd-csütörtök paleolit nap, szerda vega, péntek lazítós házias. A télen még ehetitek a szédületes ízű szarvasburgert, aki korábban evett már a kacsaburgerükből tudja miről beszélek. A lazacos is bekerült a kedvencek közé: a grillezett lazac filét kapros buciba teszik, citromos-lime-os majonézzel, salátával, egy karika paradicsommal.


Édesburgonya krémlevesért is ide kell jönni, ha a Bors GasztroBárt meg nem sértem. Csak azért, mert időnként nem lehet beférni hozzájuk. A Szimpla játszik a honvágyra is. Kedves angol turistáinknak fish&chips-szel kedvez. A kurkumás sörtésztába fekete tőkehalat mártanak, ez a fajta hal nagyon finom és még szálka sincs benne. Tunkolhatjuk mentás zöldborsópürébe. Disznóevőknek van mangalicagombóc, amit házi lilaburgonya chips-szel lehet elfogyasztani. Desszert: paleo meggyes kocka, vagy az üde kókusztejes tápiókapuding citromkrémmel. Csillagos ötös.


A másik szakács Vincze Tamás azt is elkotyogta, hogy heteken belül nyit a Szimpla pékség, ami egyelőre csak a saját konyhára és pár megrendelőnek gyártja az adalékmentes, friss pékárut. Eljön az a nap, amikor hajnaltól fogva nektek is sütik a pékek a ropogós reggeli kiflit, zsömlét, kakaós csigát, és széles az utcában száll majd a friss kenyér illata.

Cmkk:
Kazinczy zóna
,
helyek
,
Szimpla Háztáji
,
bisztró
,
KofaNEWS
,
piac
Vissza
Találj meg minket Facebook-on
ANNO
ARAZ
Dob utca Galéria
Foghíj
Hunyadi piac
Kazinczy z
Kazinczy zóna
Klauzália
KofaNEWS
Negyed6Negyed7
Szimpla Háztáji
bisztró
bulgur
büfék
fűszeres
gerilla
gomba
helyek
helyesek
helytörténet
kertek
kertész
kirándulós
kínai
kórházi menza
migráns
nyitás
palánta
paradicsom
piac
pszichológia alapok
spárga
séf
sütödék
tavasz
tejesek
vega
világ
városi kertész