Gyömbéres sütőtökös pulykaragu
2014.12.11
A pulyka az új sertés! Jó, az Ãze nem versenyezhet a disznóhússal, viszont jóval egészségesebb. Az amerikai Hálaadás ünnep apropóján ismét találkoztunk a magyar Gallicoop cég vezetÅ‘ivel, és volt szerencsém a szarvasi beszállÃtóikkal ülni egy asztalnál a Gundelben. Imádom az ilyen hús-vér embereket! Egyszer még meglátogatom a farmjukat, érzem. Miután Mr. Goodfriend-del is összenéztem, tekintetemet az elém helyezett medalionra szegeztem: elég pazar előétel készült a finomságból. Tényleg mondom, hogy remek sertés pótló a pulyka, fÅ‘leg a felsÅ‘comb húsa tudja kiváltani, ha ragus pörköltfélét akarsz készÃteni! A KÅ‘leves étteremben is ezt a gyakorlatot folytatják, Å‘k már tudják a tutit. Ha lasagne-ba tennéd semmiképpen se a mellét daráltasd le a hentessel, Å‘k általában az alsócombból dolgoznak, kérd a felsÅ‘t, az szaftosabb!Â
A receptben összefőztem a tájidegen helóvint a hálaadással - vagyis a tököt a pulykával. A Szimpla piacon fellelhető Marika tésztáját használtam a raguhoz, ezúttal a zablisztből készült fajtát.
Ami kell hozzá:
fél rész darált pulykahús
fél rész felkockázott sütőtök
1-2 fej vöröshagyma
hüvelyknyi friss gyömbér
fehér bors
grapefruit
Az apróra vágott vöröshagymát dinsztelem, só, bors. Mehet utána a hús, fehéredésig kavargatom, közben már reszelem is rá a gyömbért. A sütÅ‘tök kockákat is hozzáadom, és kevés vÃzzel - levessel - felöntöm, lefedem. IdÅ‘vel a tök szépen szétesik, kavargatással ez felgyorsÃtható. Végén édes grapefruit levével ÃzesÃtem, a boltban Sweety néven fut. A tészta valamivel több fÅ‘zési idÅ‘t igényel, mint a lisztbÅ‘l készÃtett, és nagyon klassz az állaga.Â
Címkék:
Gallicoop
,
gyömbér
,
fűszeres
,
egyszerű
,
gluténmentes
,
KofaNEWS
,
Szimpla Háztáji