Ezek ínyencfalatok Pista bá'!

2015.01.06

Füstölt marhanyelvvel ki szórakozik manapság? Libazúzát hol lősz? És konfitálod? Elidőzöl a marhaoldalas - short ribs - mellett? Anyám kuktában is másfél óráig szöszmötölt mellette. Na, itt ez az ebéd! Cupák, belsőségek, szaftos sültek a cseppnyi ételbár téli kínálatában.


A gazdag szendvicseiről, kiváló pastrami-járól ismert hely (sóban érlelt, enyhén füstölt, vékonyra vágott, gőzölt marhaszegy szeletek zöldséggel, cipóban) belecsapott a melegkonyhás bővítésbe, alig egy éves nyitva tartás után. Jó húzás volt!


Hol van Pista bá?


Eredetileg egy erdő mélyén, kiadós szendvicsekkel a tarisznyájában. Ő a most 100 éves Pista bá, az egykori erdész, aki a hely tulajdonosának rokonságába tartozik, és híresen szereti a jóféle, betyáros ételeket. Nekem is hiányoztak már a környékről ezek az ízek. Pedig hagyományosan bő a választék Belső-Erzsébetvárosban. ( Pista bá' Ételbár: 1075 Budapest, Madách Imre út 1. Séf: Bíró Norbert)


A réges-régi Piac teret - ma Erzsébet tér-Deák tér - a bulinegyed gyomrával összekötő sétányt a hatalmas tátongó száj, a Madách téri épületegyüttes diadalíve nyitja meg. Gyomor az, kinek milyen igényű. Az egykori zsidónegyedben régen is, most is hemzsegnek az éttermek, kocsmák, szórakozóhelyek. Folyamatos felfedező kaland végigmenni ezen az úton érintve a Gozsdu-Udvart, tovább a Holló utcát keresztezve egészen a Mika Tivadar Mulató homlokzatáig a Kazinczy utcában. Évről-évre nyílnak szuper és kevésbé szuper helyek, szépülnek meg romkocsmák, romok a környéken. A mai Pista bá' helyén és környékén, a Madách úton sem volt itt korábban semmi különös látnivaló. Most meg győzd kapkodni a fejedet!


Pista bá' szívet melengető, gyomrot dédelgető kosztot ad, zónányi mennyiségben. Azt ma úgy hívják ebéd menü, vagyis pont elég adag. Cserébe kapod az izgalmakat. Azért füstölt marhanyelvvel ki szórakozik manapság? Libazúzát hol lősz? És konfitálod? Elidőzöl a marhaoldalas - short ribs - mellett? Anyám kuktában is másfél óráig szöszmötölt mellette. Na, itt ez az ebéd! Utóbbi fogáshoz zellerpüré, kapribogyó, és fokhagymás pecsenyelé jár. A füstölt, sous-vide marhanyelv több napig pihen alacsony hőfokon, vákuum alatt. Tojáskrémmel, céklával és tormahabbal tálalják. A konfitált, lággyá készült libazúzát vörösborban párolják.


A tulaj Disztos Péter azt mondja, hogy azért is vállalta be ezeket a szokványostól eltérő fogásokat, mert nem egy 150 fős éttermet, hanem egy kicsi, 22 fős ételbárt kell megtöltenie.


"Mi próbáljuk ezeket a csúcsgasztronómiában évek óta jelen lévő ételeket eljuttatni a szélesebb közönséghez, ezért az árfekvésünk is barátságosabb. Kétségtelenül nehezebb műfaj ez, mint a rántott hús, és a csirkemell. Azért megnyugtató, hogy a szomszéd asztalnál egy tizenkét éves kislány épp a nyelvet és a zúzát kanalazza be!"

Cmkk:
Kazinczy zóna
,
helyek
Vissza
Találj meg minket Facebook-on
ANNO
ARAZ
Dob utca Galéria
Foghíj
Hunyadi piac
Kazinczy z
Kazinczy zóna
Klauzália
KofaNEWS
Negyed6Negyed7
Szimpla Háztáji
bisztró
bulgur
büfék
fűszeres
gerilla
gomba
helyek
helyesek
helytörténet
kertek
kertész
kirándulós
kínai
kórházi menza
migráns
nyitás
palánta
paradicsom
piac
pszichológia alapok
spárga
séf
sütödék
tavasz
tejesek
vega
világ
városi kertész