Ehető erdő

2013.11.06


Gondoltátok volna, hogy a bükk zsenge levelei salátákba, levesekbe is felhasználhatóak? Ettél már bükkmakkot? A szúrós héj kis magokat rejt, amiket megpucolhatsz, és finom csemegét kapsz. Kicsit a mandulára emlékeztet az íze. A régiek megszárították a kemencében és lisztet őröltek belőle, amiből hamuban sült pogácsát készítettek. A bükk makkjából olaj is sajtolható, amivel főzni lehet. Izzik a galagonya, virít a csipke, a dér még nem csípte, potyog az érett kökény. A színes erdő avar alatti élete is ilyenkor a legizgalmasabb. Gombásszal kirándultunk.


Amikor madarásszal mész az erdőbe, akkor a lombokat nézed, a hangokra figyelsz.  Ha teljesítménytúrázol, akkor azon vagy, hogy kövesd az útvonalat, figyeld a turistajelzéseket, és hozd a magadhoz képest legjobb formádat. Mi most gombászni mentünk az illatos, őszi erdőbe, ezért azokat a terméseket lestük, amiket a környezet kínál ilyenkor. Baráth Noémi párja Alexy György gombaszakértő, a Szimpla Háztáji Piacon barátkoztunk össze. Oroszlánban élnek és a Vértes-hegység erdeiben lelik fel a természet ehető értékeit és viszik ki a piacokra.


Ezek olyan élelmek, amelyekkel osztozunk az állatokkal. Igazából ez az ő éléskamrájuk, tartsuk ezt tiszteletben, és ne fosszuk ki az erdőt. A csipkebogyót, a kökényt például a téli nehéz, táplálékokban szegény hónapok előtt eszegetik a madarak, őzek. Sok bennük a vitamin, és ezt ők ösztönösen tudják. Mindez a sok finomság nekünk is ingyen jut, csak tudni kell, hol keressük. Mi most először a lábunk elé, köré néztünk gombákra vadászva. A kalapjukat kidugó gombák első lépéseinkkor még nem voltak szemet szúróak, de csak egy kis idő kell, és gyakorlat, hogy a vadászösztön eluralja az embert, és valóban: egyre telt a kosarunk. Ha így vizslatod az avart, szinte mindenhol gombára bukkansz, sajnos ezek többsége nem ehető, vagy már rothadásnak indult. Tovább! Reccsennek a gallyak a lábunk alatt a sűrű fenyvesben, ágakat félretolva haladunk, bújunk az erdőbe tágra nyílt szemmel. Izgalmas élmény gombászni!

Az első áldozat a fenyvesekben későn termő lila pereszke volt, amelyik az egyik legízletesebb erdei gomba. Sajnos csak egyet találtunk, ahogyan szemcsésnyelű fenyőtinoruból is csak egy akadt a kezünkbe, ezt népiesen fenyővargányának hívják. A szép, de ragacsos kalapbőrét le kell húzni, mielőtt a fazékba kerül.

A legtöbbet a kedves nevű rizikéből találtunk, ez is, mint a többi felsorolt fajta a meszes, vagyis lúgos talajt kedveli. Itt a Vértesben ilyen van alattunk. A rizike kalapja fogyasztható, tönkje nem puhul meg, de ha lefagyasztjuk, vagy levest főzünk, finom ízt ad az ételhez.

A gombák se nem növények, se nem állatok, szóval élőlények. Kitintartalmű sejtfallal rendelkeznek, mint a bogarak. Ezek az élővilág egy önálló országát alkotják. A gombák korhadékokat, az elpusztult élőlények maradványait fogyasztják, vagy a gyökereken keresztül szimbiózisban élnek egy gazdanövénnyel, de vannak olyanok is, amelyek az élő fákat falják fel, ezeket nevezzük parazitáknak. A leggyakrabban szélben szálló spórákkal szaporodnak. Mi is találkoztunk ilyennel. Gyuri apró, bimbós pöfeteg gombát talált, amelyik már túl érett volt, és egy esőcsepp ki is lukasztotta a vékony hártyáját. Az egykor kemény belsejű gomba öregen üres, illetve csak spórát tartalmaz. Segítsünk a szélnek! Ha ezt megnyomjuk, pöfékeli magából kifelé a sok-sok spórát, ami a földre jutva majd ismét gombákat alkot. 

Cmkk:
Szimpla Háztáji
,
gomba
,
KofaNEWS
,
kirándulós
Vissza
Találj meg minket Facebook-on
ANNO
ARAZ
Dob utca Galéria
Foghíj
Hunyadi piac
Kazinczy z
Kazinczy zóna
Klauzália
KofaNEWS
Negyed6Negyed7
Szimpla Háztáji
bisztró
bulgur
büfék
fűszeres
gerilla
gomba
helyek
helyesek
helytörténet
kertek
kertész
kirándulós
kínai
kórházi menza
migráns
nyitás
palánta
paradicsom
piac
pszichológia alapok
spárga
séf
sütödék
tavasz
tejesek
vega
világ
városi kertész