Ajv

2015.02.10

Már két órája dekkolok a szomszédnál, kábult vagyok, báránygőz ittas. Közben kerülgetjük egymást a szűkös food trackben - hogy mondják magyarul, kemping buszból buhera konyha? Ricsi csak nyomja, nyomja a dumát, míg jár a keze, s meg nem áll. Amcsi újhullámos zsidó street food költözött a Dob utcába!

Recseg a rács, nyikorog. A Rácskert még zárva délelőtt, de sorban szivárognak a haverok pacsizni egyet. Az egyik olasz azért tér be rendszeresen a világjárt Tóth Ricsihez, mert nosztalgikus hangulata hajtja: Ricsi abban a szicíliai városban dolgozott ahonnan a srác is származik, így a közösen beszélt dialektussal simogatja a lelkét. Jönnek vendéglátós kollégák is, csak úgy, benéznek. Ajiba kapnak friss, helyben készült zsemlébe töltött marha hot-dogot. Ricsi azt durmogja felém: hidd el, visszajönnek. Sőt, viszik a híremet. (RICSI'S - WORLD'S JEWISH STREET FOOD 1072 Budapest, Dob utca 40.)- Szicíliában is dolgoztam, ott találkoztam először a végtelen hosszú kolbásszal Basilicata-ból. Dél-Olaszországból a római légionáriusok vitték föl Észak-Olaszországig. Ott zsidó szakácsok újraértelmezték. Kivették a sertést, belerakták a marhát. Darált húsról beszélünk, arab fűszerekkel bolondítva. Ezt a különleges kolbászt, egy különleges házi sütésű zsömlébe helyezem, és a különleges szószaimmal tálalom. Így lesz egy különleges és tökéletes alternatíva bármilyen hamburgerhez a planétán. Még ahhoz is, amit tegnap ettél. Na, kóstold meg. A mustáros szósszal is. Amúgy három év.


- Mi?

- Olaszország.

- Ja!

- Kávé?

- Aha.


Luganega Hot Dogot tehát darált marhahúsból, fahéjjal, őrölt korianderrel, szegfűszeggel, szerecsendióval és egy pici fehér borral fűszerezve készíti, juh bélbe tölti, és a házi zsemléjébe rakja. Korianderes paradicsom szósszal tálalja. Eszelős!

Ricsi étlapja rövid, de biztos. Van neki knish-e, amelyhez a tésztát szintén maga gyúrja. Ez egy sült tésztagolyó, megtöltve karamellizált hagymás burgonyapürével, vagy savanyú káposztával, vagy darált hússal, vagy bármi mással, ami finom. A knish-t az 1900-es években kelet-európai zsidók vitték magukkal az új világba és az USA-ban nagyon gyorsan népszerű lett. Itt is kezdik keresni már a Dob utcában.


- De miért nem bagel?

- Pont azért. Hat év.

- Na mi?

- Izrael.


Szóval imádom. Pár hete jöttem hazafelé a Hunyadi piacról, tele kosárral, mindenféle földi jóval. Gondoltam bekukkantok. Ricsi cikázott egyet-kettőt, és már a kezemben is volt a bajnok bárányos tabbouleh. Ennek az eredetileg libanoni ételnek az alapját a bulgur adja. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, szárítják, majd durvára törik. Ricsi tabbouleh-jához kell még paradicsom, uborka, hagyma, sok friss petrezselyem, menta és koriander. Citrom és méz is kerül bele, hozzá a csodálatos házi bárány ragu.  


Ennyi hülyéskedés után már nem is csóválom a fejem Ricsi kedves szerénytelensége miatt, miszerint The Word's Best Sandwich. Az orrom előtt gyúrta hozzá a tésztát, formálta bagettre, tolta a sütőbe. A marhapofa vörösboros fürdőben, kacsazsírral, rozmaringgal sül lassan, hosszú órákon át, míg aztán Ricsi bárányos barnamártással főzi cafatokra. A minap is mentem hazafelé, aztán integet, hogy menjek oda.


- Ezt kóstold meg! - az aznapi cafatosra sült pofát nyújtja, hogy csípjek belőle. Na milyen? Ez a marha kiváló húst adott.

- Nyhhhh, nyhhhh. Ohhh, áhhhh - alélok.


Ricsi naponta jár piacra, és ha nem talál a barátfüléhez, vagyis szilvalekváros derelyéhez megfelelő lekvárt, főz magának. Az étlapon van még egy turistahülyítő mákos nudli is, amit rihegve rendelnek maguknak a kábításban bízók. Ezen meg a Ricsi röhög. Amúgy Ricsi mindig röhög.

Menjetek ti is röhögni!

Cmkk:
Kazinczy z
Vissza
Találj meg minket Facebook-on
ANNO
ARAZ
Dob utca Galéria
Foghíj
Hunyadi piac
Kazinczy z
Kazinczy zóna
Klauzália
KofaNEWS
Negyed6Negyed7
Szimpla Háztáji
bisztró
bulgur
büfék
fűszeres
gerilla
gomba
helyek
helyesek
helytörténet
kertek
kertész
kirándulós
kínai
kórházi menza
migráns
nyitás
palánta
paradicsom
piac
pszichológia alapok
spárga
séf
sütödék
tavasz
tejesek
vega
világ
városi kertész